Att äga en kennel

Många hundägare som har ett stort intresse för hundraser och uppfödning investerar i en kennel. En kennel är en så kallad uppfödare och säljare av en viss hundras. En ägare av en kennel måste följa de riktlinjer som finns för just hunduppfödning och försäljning. Som medlem i SKK(Svenska Kennelklubben, Hundägarnas Riksorganisation) så följer man ett set på tre regler; grundregler, etiska riktlinjer och policys. Dessa är framtagna för just hundens välmående och är viktiga i sökandet efter rätt husse eller matte till djuret. Inom de tre kategorierna av regler och riktlinjer så finns där också underkategorier som riktar sig mot exempelvis speciella hundraser eller brukshundssorter. Om man missköter sig i sin kennelverksamhet med exempelvis omsorg eller försäljning så är det till polisen och SKK som man anmäls.

Praktiska detaljer kring en kennel

Att ha en kennel som verksamhet kan vara en lönsam bransch för vissa, samtidigt är det inte säkert att man kan livnära sig på verksamheten. Det är en kostsam och tidskrävande verksamhet och alla är inte beredda på att offra så mycket tid som krävs. Att ha ett heltidsjobb samtidigt som man sköter en kennel är en utmaning och om man vill satsa helhjärtat på organisationen så måste man verkligen brinna helhjärtat för det.

Men trots att det här med hundarna är som ett heltidsjobb har de “civila” jobb vid sidan av. Håkan Ekwing är bokbindare på ett tryckeri och Jessica Lindborg jobbar som undersköterska. Detta är bara deras hobby. – Vi brinner för det här. Det är underbart att kunna jobba med hundar men man blir inte rik på det. Vårt mål är att det ska betala sig själv men det gör det inte riktigt, berättar Håkan Ekwing.

Bestämmer man sig för att sköta en kennel så är det en bra idé att uppsöka PwC som är en redovisningskonsult baserad i Stockholm. Då kan man få hjälp med de praktiska detaljerna kring verksamheten.